Η προέλευση και η ετυμολογία του ονόματος της Λάρισας

Published by

on

Το όνομα της πόλης της Λάρισας είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη. Το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Άργους.

Σύμφωνα με έναν μύθο, η πόλη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Λάρισα, κόρη του Ποσειδώνα και της Ευρυνόμης. Η Λάρισα έπαιζε με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του. Ο Ποσειδώνας, για να τιμήσει τη μνήμη της, ίδρυσε την πόλη και της έδωσε το όνομά της.

Μια άλλη εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι η Λάρισα ήταν σύζυγος του Πελασγού, του μυθικού βασιλιά της Θεσσαλίας. Ο Πελασγός ίδρυσε την πόλη και της έδωσε το όνομα της γυναίκας του.

Η ετυμολογία του ονόματος της Λάρισας είναι επίσης συνδεδεμένη με τη λέξη «λάρισα», που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «πέτρα» ή «λίθος». Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το όνομα της πόλης προέρχεται από την τοποθεσία της, η οποία είναι χτισμένη σε μια περιοχή με πολλές πέτρες και βράχους.

Όποια και αν είναι η προέλευση και η ετυμολογία του ονόματος της Λάρισας, η πόλη έχει μακρά και πλούσια ιστορία. Ιδρύθηκε από τους Πελασγούς τον 14ο αιώνα π.Χ. και αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας.

Σχολιάστε

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε